Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Είναι ο μηχανισμός στήριξης ένα πακέτο σωτηρίας ή απλά φάγαμε πακέτο;

Εχω μια συνήθεια να ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στον κόσμο και στην χώρα μου από το διαδίκτυο. Κάθε πρώι μαζί με τον καφέ, μαζί με το πρώτο τσιγάρο θα κάνω την καθιερωμένη επίσκεψη από τα διαδικτυακά "στέκια" ενημέρωσης. Η εικόνα που κάποιος αποκομίζει αν κάνει αυτήν την βόλτα στα εγχώρια ή ξένα ειδησεογραφικά site είναι, ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες θα έπρεπε να πανυγηρίζουν για το περίφημο πια Πακέτο Σωτηρίας. Η έστω και καθυστερημένη παρέμβαση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ σώζει την Ελλάδα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή από την χρεωκοπία. Η περιγραφή των γεγονότων μάλιστα μου θυμίζει έντονα τον ημιτελικό Ελλάδα - Τσεχία το 2004 που βάλαμε ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και προκριθήκαμε στον Τελικό. Για τέτοια επιτυχία μιλάμε.



Aπό την άλλη αν όντως έτσι είναι τα πράγματα γιατί αυτοί οι χαζοί έλληνες κυκλοφορούν στους δρόμους σαν να πηγαίνουν σε κηδεία;; Γιατί πάψαμε να βλέπουμε το χαμόγελο στα χείλη των φίλων και των γειτόνων μας και βλέπουμε μόνο σφιγμένα πρόσωπα, ανθρώπους να ξεφυσάνε από δυσφορία, έτοιμους να τσακωθούν στα φανάρια με την παραμικρή αφορμή; Γιατί πάμε στην δουλειά και βλέπουμε το σφιγμένο πρόσωπο του συναδέλφου που αγωνία για το αν θα βρίσκεται αύριο στην θέση του;

Για πολλά πράγματα μπορούμε να κατηγορήσουμε εμάς τους Ελληνες. Πιθανόν τα πιο πολλά από αυτά να ισχύουν. Από την άλλη όμως το ένστικτο της επιβίωσης που έχει αναπτύξει ο Έλληνας δεν το έχει κανένας. Αν σίγουρα κάτι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας είναι την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε πότε πάνε να μας κοροιδέψουν. Και αυτήν την φορά μας κοροιδεύουν.

 Καταρχήν να ξεκινήσουμε από μια διαπίστωση που παραδέχεται η σημερινή κυβέρνηση, φροντίζει ώστοσο να περνά στα ψιλά. Κατί σαν τα μικρά γράμματα στα συμβόλαια με τις τράπεζες. Και αυτό φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.Είναι εικόνα από την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.


 Τι μας δείχνει; Μας δείχνει με απλά λόγια ότι περικόπτονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να βρεθούμε το 2013 με το ίδιο χρέος.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι, λόγω της αυξημένης ροής δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι δικαιολογημένη μια κλιμάκωση του Δημοσίου χρέους αλλά επίσης η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω σταθεροποίηση και μείωση του δημοσίου χρέους. Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία.

" Σταδιακή υποχώρηση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 120% το 2020 εκτιμά σε έκθεσή του το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι αυτό είναι μεσοπρόθεσμα «διαχειρίσιμο», αλλά η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον σε αύξηση του χρέους έως και 149% το 2013. Σύμφωνα με την έκθεση που έλαβε την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καθοριστικότερο παράγοντα. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν στην έκθεση ότι το χρέος της χώρας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 (το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ) και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020."

Δηλαδή οι ίδοι άνθρωποι που σκέφτηκαν το BAILOUT PROGRAMM μας λένε ότι, σε 3 χρόνια που θα λήξει ο μηχανισμός στήριξης θα χρωστάμε επιπλέον 34% σε δάνεια. Αν θεωρούν αυτοί οι άνθρωποι ως επιτυχία την μείωση του Ελλείματος κατά 11% σε τρία χρόνια εμείς τι πρέπει να πούμε που θα χρειαστεί να πληρώσουμε 34% επιπλεόν;

Γιατί κακά τα ψέμματα το έλλειμα αναφέρεται στο ισοζύγιο πληρωμών ενός κράτους. Έσοδα - Έξοδα δηλαδή. Το χρέος είναι αυτό που καλούμαστε να πληρώσουμε και είναι αυτό που μας οδήγησε σε αυτήν την θέση. Επειδή χρωστάμε είμαστε περίγελος σε όλο το κόσμο.

Επίσης ένα στοιχείο που δεν συνειδητοποιούμε με την πρώτη ματιά είναι το εξής. Τα δάνεια που παίρνουμε τώρα μέσω του περίφημου μηχανισμού ή πακέτου στήριξης οφείλουμε στην 3ετία να τα εξοφλήσουμε πλήρως. Και το κεφάλαιο και τους τόκους. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν έχουμε να πληρώσουμε τότε "κανένα περιουσιακό στοιχείου του δανειζομένου δεν προστατεύεται από την εθνική κυριαρχία σε περίπτωση κατάσχεσης". Αυτή ακριβώς η φράση αναφέρεται στο μνημόνιο που υπογράψαμε με την ΤΡΟΙΚΑ.
Αυτή είναι η σωτηρία που μας προτείνουν. Περισσότερα χρέη και αν δεν έχετε να πληρώσετε φαίρνουμε φορτηγό και φορτώνουμε μέχρι και την Ακρόπολη.

Τώρα καταλαβαίνουμε οτι με το πακέτο στήριξης πακετωθήκαμε άγρια. Ελπίζω όσοι διαβάσετε αυτό το άρθρο να μην ξαναπιστέψετε τα λεγόμενα των Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου ότι "ο μηχανισμός στήριξης είναι μονόδρομος". Αν συνδέσετε τα κομμάτια του παζλ που μας πετάνε στα κρυφά θα δείτε την γενικότερη εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου